Клуб МАЗДА - България: Новини
Mazda показа новия кросоувър CX-5 за Европа
10.03.2017 г.
На изложението в Женева се състоя европейската премиера на кросоувъра CX-5. Производителят не съобщава цени, те ще бъдат обявени по-късно.

Сега представители на японската марка с увереност казват, че автомобилът ще се продава още по-добре. Аргументите откриваме в новия дизайн и богатото оборудване.

Построен върху същата платформа

Отвън моделът все повече прилича на CX-9 и CX-4, но е построен върху същата платформа Skyactiv като на своя предшественик. Нека да припомним, че това е първото самостоятелно разработено шаси от Mazda. Предното окачване на новия модел е McPherson, а задното – многозвенно.

Здравината на каросерията на CX-5 е подобрена с 15,5% благодарение на широкото използване на високоякостни материали. Шумоизолацията на кросоувъра, според представители на марката, е станала по-добра.

Запазва познатите двигатели

Двигателната гама на европейската версия на модела предлага абсолютно същите мотори, както при предишното поколение на автомобила. Това са бензиновите агрегати 2,0 литра и 2,5 литра и дизеловият мотор с работен обем 2,2 литра. Всички двигатели могат да работят заедно с шестстепенна механична предавателна кутия или с автоматична трансмисия със същия брой предавки.

Променени габарити

Независимо от това, че междуосието на новия кросоувъра не е променено, автомобилът е станал с 10 мм по-широк, както и поради намалената дължина на надвесите с 5 мм в сравнение със своя предшественик. Променен е обемът на багажното пространство: то е станало с 5 литра по-голямо (505 литра).

Ще става седемместен

Още преди началото на автомобилното изложение имаше слухове, че Mazda ще разработи седемместен вариант на CX-5. По този начин автомобилът ще стане вторият след CX-9 с три реда седалки в моделната гама на марката. Първоначално продажбите на версията на кросоувъра ще започнат в Япония, а по-късно най- вероятно той ще достигне и до Европа.

Нови системи

В салона на кросоувъра са монтирани нови седалки, друго арматурно табло със 7-инчов екран, прожекционен дисплей и информационно-развлекателна система MZD Connect. Освен това водачът има на разположение и озвучителна система Bose с 10 говорителя.

В допълнение новият модел е получил пакет за подпомагане на шофьора - i-ActiveSense. Той включва, например, радарен круиз контрол и разпознаване на пътните знаци. Дори в новия CX-5 присъства и система G-Vectoring Control , която по същество симулира заключване предния диференциал.
Клуб МАЗДА - България 2024. Материалите в www.MAZDABG.com са подготвени от феновете на MAZDA в България!