Клуб МАЗДА - България: Акценти
Mazda все пак пусна електромобил
23.07.2012 г.
Моделът EV2 може да измине 200 км. с едно зареждане
Преди няколко месеца изпълнителният директор на Mazda Motor Corporation Масахиро Моро публично заяви, че в плановете на компанията не влиза разработката на хибриди и електромобили. И че основното върху което ще се съсредоточат японците е развитието на технологията SkyActiv.
Mazda все пак пусна електромобил
Явно обаче в Mazda не успяха да устоят на световните тендинции за разработване на електромобили и представиха свое предложение в тази насока. Това е напълно електрическият Mazda EV2/Demio, който с едно зареждане на батериите може да измине 200 км. Като динамика колата почти не се различава от стандартната „двойка” с бензинов мотор, но максималната скорост е далеч по-малка – едва 120 км/ч.

Машината тежи 1180 кг. и разполага с електромотор с мощност 100 к.с., захранван от батерии с капацитет 20 кВт. Те могат да се зареждат от стандартна електрическа мрежа, като това отнема 8 часа. През първите 40 мин. от зареждането батериите се пълнят на около 30 % и това позволява пробег от около 50-60 км.

Машината ще се появи на пазара в Япония в началото на октомври, като до края на годината от Mazda планират до пуснат 100 бройки. Те обаче няма да се продават, а само ще се тестват в един от регионите на Япония. Едва след това ще бъде взето решение за евентуално пускане на EV2/Demio на пазара.

Инфо AutoMedia
Клуб МАЗДА - България 2024. Материалите в www.MAZDABG.com са подготвени от феновете на MAZDA в България!