Начало » Марката
Mazda

Mazda Motor Corporation (マツダ株式会社, Matsuda Kabushiki-gaisha) е Японски автомобилен производител с централа в Хирошима, Япония.

 

През 2007, от Mazda са произвели почти 1.3 милиона превозни средства предназначени за масова продажба. По-голямата част от тях (около 1 млн.) са били произведени от заводите в Япония, а останалите, от другите заводи в цял свят.

 

Името:

 

   Казва се, че Mazda идва от английското произношение на името на основателя Jujiro Matsuda, който се е интересувал от духовността и решил да преименува фирмата в чест, както на своята фамилия, така и на Зороастризмът. Думата Мазда идва от Ахура Мазда, на Авестски език за божественост, възвисеност, от древния ирански пророк Зороастер, като извор на мъдрост, ум и хармония. На японски името на компанията винаги се е произнасяло и пишело "Матсуда" - фамилията на основателя.

 

История:

 

   Mazda започва като Toyo Cork Kogyo Co., Ltd., основана в Япония през 1920г. Преименували са се на Toyo Kogyo Co., Ltd. през 1927г. Производството преминава от машинни инструменти към превозни средства през 1931г. с пускането на Mazda-Go (три-колесни камиони). През Втората Световна Война са произвеждали оръжия за японската армия и най-вече от 30 до 35 сериите на 99 Rifle. Компанията официално е приела името Mazda през 1984г., въпреки че всички автомобили произведени преди това са го носели. Mazda R360 излиза през 1960г., последвана от Mazda Carol през 1962г.

 

   В началото на 60-те години на миналия век, Mazda полага огромни инженерни усилия за разработването на Ванкеловия Ротационен Двигател, като начин да се разграничат от другите японски производители. Започвайки с ограничено производство на Cosmo Sport през 1967г. и продължавайки до наши дни с RX-8, Mazda стана единственият производител на Ротационни Двигатели главно, защото другите не са имали успех (NSU и Citroën са се отказали още през 1970г., а прототипа на General Motors никога не е стигнал до производство).

 

   Усилията да привлекат вниманието към себе си очевидно са помогнали, тъй като Mazda бързо започват да изнасят автомобилите си. Моделите и с двата типа двигатели (бутални и ротационни) си проправили път по целия свят. Ротационните модели бързо станали популярни заради комбинацията си от добра мощност и малко тегло, сравнени с техните бутални съперници, където се изискват тежки V6 или V8 двигатели за постигането на същата мощност. Моделът R100 и прочутите RX серии (RX-2, RX-3 и RX-4) са довели до успех усилията на компанията за износ.

 

   През 70-те години, Mazda официално стъпва на северноамериканския пазар и са имали много голям успех, като са създали пикап с ротационен двигател (на базата на B-сериите с конвенционален двигател), но само за купувачите в Северна Америка. До наши дни Mazda остава единствения производител на пикапи с ротационни двигатели. Освен това те са единствената марка, която предлага автобуси с такъв тип двигател (Mazda Parkway, предлаган само в Япония) или комби (при RX-3 линията).

 

   Ротационният успех на Mazda продължил до началото на петролната криза през 1973 г. Поради което американските купувачи (както и тези в другите страни) бързо се насочили към автомобили с по-малък разход на гориво и интереса към относително "жадните" ротационни двигатели спаднал. Компанията разумно не е престанала да произвежда бутални двигатели и продължили да правят разнообразни 4-цилиндрови модели през 70-те години. И по-специално малките Mazda Familia станали много важни за световните продажби след 1973 г., както и малко по-големите Capella.

 

Не желаейки да изоставят ротационния двигател напълно, Mazda пренасочили усилията си към спортните автомобили, а не като основен двигател за всички модели. Започвайки с олекотените RX-7 през 1978 г. и продължавайки с модерните RX-8, Mazda продължава своята отдаденост към този уникален двигател. Тази промяна във фокуса също така довела до разработката на друга олекотена спортна кола задвижвана с бутален двигател Mazda Roadstar (може би по-добре позната като MX-5 или Miata), вдъхновена от понятието "jinba ittai". Представена през 1989 г. със световно признание, Roadster-а бил широко кредитиран заради съживяването на концепцията за малка спортна кола след спада на продажбите в края на 70-те години.

 

Партньорство с Ford Motor Company

 

   Mazda са имали финансови сътресения през 1960-те, а и след това, което довело до нов корпоративен инвеститор - Ford Motor Company. Стартирайки през 1979 г. със 7% финансово участие, Ford започва партньорство с Mazda, което довело до различни съвместни проекти. През 1980-те, Ford си осигурява още 20% дял от Mazda. Това включвало и малки и големи усилия във всички области на автомобилната индустрия. Тези усилия са били най-забележими в класа на пикапите (благодарение на В-сериите на Mazda, които обновили варианта на Ford - Courier, в Северна Америка) и по-малките коли. Например, платформата на Mazda Familia (323) била използвана за моделите на Ford като Laser и Escort, а архитектурата на Capella (626) се вписала в седана на Ford - Telstar и спортните модели Probe. През 2002 г. Ford се сдобили с още 5% финансово участие.

Probe-ът бил направен в новия завод на Mazda във Флат Рок, Мичигън заедно със седана на 626 (Северно-Американската версия на Capella) и придружаващото го спортно купе MX-6. Заводът сега е съвместено Ford-Mazda предприятие, известно като AutoAlliance International. Ford също заемали на Mazda някои от капацитетите си, когато е необходимо: Mazda 121 продавани в Европа и Южна Африка, за известно време, са били вариант на Ford Fiesta сглобени в заводите им в Европа и Южна Африка. Mazda също са правили усилия в миналото да продават колите на Ford в Япония, главно чрез тяхната дилър група Autorama. Ford Probe бил популяризиран от Steven Bowers в телевизионното шоу "The wrong One".

Mazda също така помогнали на Ford да разработи своя Explorer от 1991 г., който Mazda го продавали като Mazda Navajo само с 2 врати от 1991 г. до 1994 г. По ирония на съдбата, версията на Mazda не била успешна, докато тази на Ford (налична от самото начало с 4 и с 2 врати) веднага станала най-продаваното спортно превозно средство в САЩ и запазила тези позиции за повече от десетилетие. Mazda използвали пикапа Ford Ranger като база за своя Северно-Американски пазар за B-сериите, стартирайки през 1994 г. до днес.

След дългосрочно задържане на технологиите за алтернативни двигатели, Mazda представи своя първи Miller-cycle двигател за автомобилна употреба в луксозния седан Millenia (Xedos 9) през 1995 г. Въпреки, че Millenia (и нейния Miller V6 двигател) са спрени от производсто през 2002 г., компанията наскоро въведе много по-малък Miller-cycle 4-цилиндров двигател за употреба в техния модел Demio (Mazda 2) през 2008 г. Както със своето лидерство в технологията на Wankel, Mazda остава (за сега) едиствения производител, който е използвал Miller-cycle двигател в автомобилната индустрия.

По-нататашни финансови затруднения за Mazda са били през 1990-те (от части заради загуби свързани с Азиатската финансова криза през 1997 г.), което било причината Ford да вдигне своя дял до 33.9% на 31-ви март 1997 г. През тази година Хенри Уолъс е назначен за президент, който преструктурирал Mazda и поставил нова стратегическа насока. Той поставил нова посока за марката, включително дизайна на сегашната емблема; изложил нов продуктов план за постигане на съвместна работа с Ford и започнал новата иновативна дигитална програма на Mazda за ускоряване разработването на нови продукти. В същото време поел контрола над отвъдморските дистрибутори, рационализирал търговските обекти и производствените мощности, където най-много се е налагала ефективност и намаляване на разходите в операциите на Mazda. Голяма част от ранната му работа върнала Mazda обратно в рентабилност и поставила началото на бъдещия успех. Изпълнителния директор на Ford, Марк Фийлдс, който заел същия пост в Mazda по-късно, бил кредитиран за разширяването на новата продуктова линия и довеждането на обрата през ранните 2000-ни. Увеличеното влияние на Ford през 1990-те позволило на Mazda да претендира с още едно различие в историята, имайки първия чужденец за ръководител на японска автомобилна компания (като се започне от Хенри Уолъс - шотландец). От тогава марката е била върната на японски изпълнителен директор, Hisakazu Imaki, през 2003 г.

 

Също така Mazda провежда научни изследания за превозни средства задвижвани с водород вече в продължение на няколко десетилетия. Като главна стъпка в тази насока, компанията планирала да пусне хибридна кола с водородно гориво през 2008 г., Premacy Hydrogen RE - компактен миниван. Прототипът до момента е доказал, че може да измине до 200 км.

След началото на световната финансова криза през есента на 2008 г., докладите ясно показвали, че Ford планирали продажба на дела си в Mazda, като начин за подпомагане на основната си база. BusinessWeek (бизнес списание) написали, че алианса между Ford и Mazda е бил много успешен, като спестил на Mazda може би около $90 милиона на година за разходи за разработване, а за Ford в пъти повече, и това, че продажбата на дела им в Mazda ще бъде отчаяна стъпка. На 18-ти ноември 2008 г. Ford обявили, че ще продават 20% от дела си в Mazda свеждайки го до 13,4%, с което се отказвали от контрола на компанията. На следващия ден Mazda обявили, че като част от сделката, си купува обратно 6,8%. Също така било обявено, че Hisakazu Imaki ще слезе от поста изпълнителен директор, за да бъде заменен от Takashi Yamanouchi.

 

Марки

 

Mazda преди са използвали няколко различни марки в японския (а понякога и в австралийския) пазар, включвайки Autozam, Eunos и Efini, които са преустановени. Това разделяне на различни марки стресирало разработчиците на компанията, което довело до преминаване границите на възможностите им. Вместо половин дузина варианти на дадена платформа, са ги карали да разработват много на брой различни модели, което също така объркало потребителите заради широката гама от подобни такива. Една от най-странните под-марки е била M2, използвана за три редки варианта на Eunos Roadster (M2-1001, M2-1002 и M2-1023). M2 дори е имала собствен главен офис, но е бил спрян след много кратък период на работа.

Днес бившите марки съществуват в Япония като дилърски канали (специализирани дилъри), но не произвеждат превозни средства. Моделът Carol е продаван в магазина на Autozam (който е специализиран за малки коли), но е продаван под марката Mazda, а не Autozam както е било до скоро.

 

В началото на 1992г. от Mazda планирали да пуснат луксозната марка Amati, за да конкурират Acura, Infiniti и Lexus в Северна Америка, която трябвало да започне да се продава до края на 1993г. Първоначалната гама на Amati е трябвало да включва Amati 500 (който станал Eunos 800 в Япония и Австралия, Mazda Millenia в САЩ и Mazda Xedos 9 в Европа), луксозно спортно купе на базата на Mazda Cosmo и Amati 1000 (автомобил със задно задвижване и V12 двигател, наследник на Mazda 929). Марката Amati била преустановена още преди да излезе на пазара.

В Европа името Xedos било асоциирано с Mazda Xedos 6, като двата модела са произвеждани от 1992г. до 1997г. Линията Xedos била под марката Mazda и използвала нейната емблема през съответните години.

 

Емблеми

 

Първата емблема на Mazda използвана от 1934г. до 1936г.

Втората емблема, използвана от 1936г. до 1962г.

Тази емблема се вижда на повечето автомобили, започвайки от Mazda R360 от 1962г. до 1975г.

Между 1975г. и 1991г. Mazda не са имали официална емблема, а само стилизарана версия на името им. Предишната емблема все още се е използвала в някои представителства до 80-те години на миналия век.

През 1991г. Mazda въвели нова емблема, която представлявала слънце и пламък, символизиращи прочувствена страст.

Малко след пускането на новата емблема, са я заоблили, за да намалят сходството с тази на Рено.

Нов дизайн на емблема е бил пуснат през 1997г. Това е стилизирано "M", което би трябвало да показва как Mazda разперват крила към бъдещето. Тази емблема се използва и в момента.

 

Съзтезаване

 

В света на съзтезанията, Mazda имат значителен успех с моделите си и с двата типа Ванкелови (с два, три и четири ротора) и бутални двигатели. Колите и двигателите на Mazda се състезават в широк спектър от дисциплини и състезания по целия свят. Също така е известно, че всеки ден по пистите в САЩ, Mazda имат най-много коли, затвърждавайки репутацията си.

Международни състезания

Дебютът на Mazda е на 20-ти октомври 1968г., когато две Mazda Cosmo Sport 110S  купе са пуснати в 84-часовото рали-маратон Marathon de la Route - състезаниято за супер-издръжливост на Нюбургринг. Едната кола завършила четвърта, а другата счупила ос на 81-вия час. Следващата година Mazda включили Mazda Familia R110 M10A купе. След спечелването на Гранд При на Сингапур през април 1969г. и завършвайки на пето и шесто място в Spa 24 часа (победени само от Порше 911s), на 19-ти октомври 1969г., Mazda отново се включили в 84-часовото състезание на Нюбургринг с четири Mazda Familia. Само една от колите завършила, заемайки 5-то място.

 

Преводът на статията не е завършен... to be continued...

Предстоящи събития
Няма предстоящи събития...
Снимка

Качена на: 17.11.2009 г.

Сайтът е създаден от феновете на Мазда в България.