Клуб МАЗДА - България: Новини
SkyActiv-R - роторното бъдеще на Mazda
23.07.2012 г.
Японската компания разработва изцяло нов роторен двигател
Въпреки че през юни Mazda спря производството на спортното купе RX-8 и ръководството на компанията не се ангажира под каквато и да било форма, че ще замени модела с друг, задвижван от роторен двигател, Mazda може би е на път да постигне изключителен пробив в тази технология.

Митсуо Хитоми, Директор на отдела за задвижващи агрегати, сподели, че японският автомобилен производител скоро ще завърши разработването на напълно нов ванкелов двигател, който покрива нивото на бъдещите стандарти за емисии и разход на гориво.

“Смятаме че ще намерим начин да подобрим разхода на гориво на ванкеловия мотор, така че той да е на нивото на конвенционалния бутален двигател и да го предложим отново на пазара,” отбелязва Митсуо Хитоми в интервю пред WardsAuto.

Той отказва да назове точен срок, но предполага, че времето за разработване ще е съпоставимо с това на всеки друг двигател в продуктовата програма на Mazda. В най-добрия случай, това ще са две години, от момента, в който бъде взето решение по отношение на приложението му.

"Разходът на гориво и емисиите бяха намалени в развойната фаза на двигателя, чрез промяна на формата на трохоидалната геометрия на корпуса,” отбелязва Хитоми. - Роторният двигател има много уплътнителни елементи, а начинът по който тези монтирани във върховете на ротора пластини взаимодействат със статора е изконен проблем на ванкеловия мотор. Той датира още от шейсетте години, от времената на Cosmo Sport, първият автомобил на Mazda с роторен двигател. Дори при актуалния 1.3 литров двигател Renesis, между уплътнителните елементи във върховете на ротора и трохоидалния корпус могат да се формират хлабини при работа в режими на слабо натоварване, при което се появяват дисбаланси в центробежните сили и налягането на газовете,” допълва той.

Поради спецификата на работа на мотора, центробежните сили притискат уплътненията към корпуса на статора. При ниски оборотни режими или при ниско ниво на натоварване, налягането на газовете може да доведе до повдигане на уплътнителните елементи от повърхността му, в резултат от което газовете проникват в следващата камера.

С промяната на формата на трохоидалния корпус, уплътненията остават плътно притиснати към корпуса. Освен че се намаляват емисиите, по-този начин се снижава разходът на гориво и се подобрява цялостната динамика на мотора.

Вторият важен компонент, върху който се фокусират инженерите на Mazda, е системата за запалване. “Имаме идея как ще се справим с проблемите и тук,” обяснява инженерът на Mazda. - Поради спецификата на двигателя, свещите му са разположени във вдлъбнатини (тоест под повърхността на корпуса). Това води до проблеми със запалването и увеличава разхода на гориво. В тази област също успяхме да направим значителни подобрения.”

През юни списание AutoCar съобщи, че Mazda ще замени конвенционалните запалителни свещи с лазерна система. Хитоми се противопоставя на общоприетото мнение, че високият разход е заложен в същността на ванкеловия двигател. “В миналото, инженерите на Mazda взеха съзнателното решение да се фокусират върху решаването на проблемите на роторния двигател – например, върху ниския въртящ момент, отбелязва той - Това от своя страна доведе до създаването на сложна и обемна система за променливо пълнене”.

“Движейки се напред в развитието на ванкеловия мотор, ние планираме да акцентираме върху силните страни на този мотор – ниското ниво на вибрации, компактния размер и високата специфична мощност. По този начин можем реално да намалим разхода на гориво.”

Именно заради това инженерите на Mazda планират да опростят всмукателният тракт, който от своя страна ще доведе до намаляване на размера на двигателя.

Хитоми вярва, че новото поколение ванкелови двигатели ще бъде използвано в електромобили с удължен пробег. Той не навлиза в подробности, но всичко това означава, че може би ще бъдат създадени модели като RX-8, RX-9 или дори RX-7 EREV (електромобил с удължен пробег).

Mazda не е единствената компания, която търси приложение на роторния двигател като удължаващ пробега агрегат за електромобили. Други фирми също създават подобни прототипи, включително експертите от развойната фирма AVL, които предпочитат този мотор именно заради компактните му размери и ниското тегло.

Новият двигател на Mazda няма да бъде непременно прототипът 16-X, показан на автомобилното изложение в Токио през 2007 година, чиято цел бе при работен обем от 1.6 литра да постига мощност от 350 к.с.

Технологичните решения SKYACTIV на Mazda могат да бъдат приложени и при новия роторен мотор. “Смятам, че какъвто и двигател да създаваме – конвенционален бензинов, дизелов или роторен – можем да приложим тези технологични решения”, отбелязва Хитоми.

Наскоро изпълнителният управляващ директор Хиротака Каназава съобщи, че освен бензиновият SKYACTIV-G, дизеловият SKYACTIV-D се разработва и ванкелов SKYACTIV-R.

От 1967 година, когато Mazda представи Cosmo Sport, компанията е продала почти два милиона автомобила с ванкелов двигател. През 70-те години на ХХ век четири от пет автомобила Mazda, продадени в Щатите, са с роторен мотор.

Инфо AutoMedia
Клуб МАЗДА - България 2024. Материалите в www.MAZDABG.com са подготвени от феновете на MAZDA в България!