Клуб МАЗДА - България: Акценти
Mazda MX-5 навърши 20 години
03.02.2009 г.
Над 850 000 екземпляра са произведени от трите поколения на японския роудстър, по-известен като Miata

Две места под един гюрук, прецизна механика, класически елегантни линии... Това е рецептата за един определено сполучлив автомобил. Британците широко са я използвали с Triumph TR, Spitfire или MGB, а италианците с Alfa Romeo Duetto и Fiat Spider. Жанрът е в своя апогей през 60-те, но умира в началото на 80-те години. Североамериканците, големите консуматори на екзотични произведения, първи усещат липсата на роудстърите
През 1976 г. журналистът на сп. Motor Trend Боб Хол, който е експерт по японските автомобили, се среща с Кеничи Ямамото, шеф на “Проучване и развитие” в Mazda. Ямамото пита Хол какъв автомобил трябва да направи Mazda за в бъдеще. Журналистът му отговаря, че “мухички между зъбите, вятър в косите, класически британски спортни автомобили вече не съществуват. Ще ви кажа, г-н Ямамато, че някой скоро ще произведе един достъпен роудстър”. През 1981 г. Боб Хол представя продуктов план на Mazda US и отново се среща с Кеничи Ямамато, който вече е председател на Mazda Motors. Японецът помни разговора си с Хол относно роудстъра и го назначава да развие идеята си. Така през 1983 г. е създаден глинен модел Duo 101. През 1986 г. е произведен първият прототип под името P729, който е тестван в САЩ и издържа фронтални удари и преобръщания при краш тестове. През 1989 г. серийният модел получава името MX-5, идващо от Mazda eXperimental, project number 5. Така на 10 февруари 1989 г. се ражда Mazda MX-5.
Прибиращите се фарове, алуминиевите джанти Minilite, дефлекторите и дръжките на вратите се произвеждат в Европа. Механичната архитектура е очевидно класическа, двигателят произхожда от голямата серия на Mazda, габаритите и теглото са сдържани, всичко наподобява роудстърите от 60-те. Но има и други добри аргументи за автомобила – независимо окачване, двойни триъгълни носачи, електронно запалване и инжекционно впръскване, сервоусилвател.
С пускането в продажба успехът е светкавичен. Случва се същото като при лансирането на Mini и Fiat 500 - а именно, че автомобилите втора ръка се продават по-скъпо от новите. През 1990 г. производството достига 95 000 екземпляра, което е рекорд за подобен род автомобили.
Първото поколение (NA) е задвижвано от 1,6- или 1,8-литров двигател. От него са произведени около 400 000 автомобила. През 1997 г. излиза втората генерация (NB), която запазва обема на предлаганите двигатели, като най-мощният вече е подсилен с турбина. Четири години по-късно е представен и фейслифтът на NB. През 2006 г. от Mazda са готови с третото, последно поколение (NC) на MX-5. Най-големият двигател за него е 2,0-литров с мощност 166 к.с. На последното изложение в Париж миналата година японският производител показа променения MX-5. От 1989 г. до днес са произведени над 850 000 автомобила от легендарния MX-5, предостатъчни, за да влезе моделът в Книгата за рекордите на Гинес като най-продавания роудстър на всички времена.

Агенция Speed-Press
Клуб МАЗДА - България 2024. Материалите в www.MAZDABG.com са подготвени от феновете на MAZDA в България!