Клуб МАЗДА - България: Акценти
Mazda разработва биопластмаси
17.06.2008 г.
Mazda подписа договор с университета в Хирошима за съвместна разработка на пластмаси, създадени по екологично чист път от биологични отпадъци.

Mazda, чиято централа е в Хирошима, сключи договор с университета в същият град за съвместна изследователска дейност в областта на биопластмасите. Ще бъде разработен метод за производство на пластмаси от целулоза по екологично чист път.
Изследователската дейност е насочена към по-чисто екологично производство на автомобили. Биопластмасите ще бъдат създадени от целулоза като дървесина и отпадъци от хранителните растения. Първо целулозната биомаса ще бъде преработвана в етанол, а след това в етилен и полипропилен, които са съставките на пластмасата. Целта на изследванията ще е получената пластмаса да отговаря на всички изисквания за топлинна устойчивост, здравина, еластичност, коравина и др. Получената пластмаса може да бъде използвана в броните на автомобилите и детайли от интериора. Производството е изцяло екологично чисто и при него не се отделя въглероден двуокис в околната среда, а също така не се използват ценни суровини.
Припомняме, че Mazda беше първият производител в света, който разработи изцяло натурални тапицерии за седалките и интериора на автомобилите.

Агенция Speed-Press
Клуб МАЗДА - България 2024. Материалите в www.MAZDABG.com са подготвени от феновете на MAZDA в България!